Dosypywać więcej gipsu lub dolewać wody nie należy. Twardnienie czystej zaprawy gipsowej jest bardzo szybkie, bo następuje już po kilku minutach od chwili wymieszania z wodą. Po 30 minutach zaprawa jest już tak twarda, że trudno jest na niej zrobić paznokciem rysę. Przygotowaną porcję zaprawy gipsowej należy całkowicie zużyć. W razie przygotowywania nowej zaprawy nie wolno jej przyrządzać w tym samym naczyniu, w którym pozostały stwardniałe resztki z poprzedniej porcji. Pozostała zaprawa bowiem powoduje przyspieszenie wiązania nowej, w wyniku czego na zaprawie powstają rysy i odpryski. Należy więc przed przygotowaniem nowej porcji zaprawy starannie oczyścić naczynie z resztek porcji starej. Trzeba również oczyścić narzędzia używane do mieszania i pobierania zaprawy. [więcej w: podsypka cementowo piaskowa, tarcza boehmego, przelicznik m3 na litry ]
Powiązane tematy z artykułem: podsypka cementowo piaskowa przelicznik m3 na litry tarcza boehmego